2012. szeptember 22., szombat

Sütötök krémleves



Mintha úgy rémlene mára jó időt ígértek...itt nálunk nem volt bizony jó idő.A nap néha előbújt de egész nap olyan nyomott időjárás volt.Reggel mikor felébredtem és kiengedtem illetve ki akartam engedni a kutyákat ki se akarták dugni az orrukat.Akkor éreztem,hogy nagyon hideg volt hajnalban.

Jöjjön az utóbbi évek legnagyobb kedvence...bármennyi...bármikor...akár pohárból forrón kortyolgatva is...

Ebédre jólesett egy forró,krémes sütőtök leves.Melengető ,csicsit édes,kicsit csipős.Finom kölesgolyóval és pirított tökmaggal fogyasztottuk.



A sütőtökről:

A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű "tekvica" vagy "tykev" névből származik. Terjedelmes, hengeres szárai több méteresre is megnőnek, hatalmas, márványozott, durva szőrös levelei vannak. Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, mint a legtöbbet termelt nagydobosi fajtáé. Héja szürke vagy ezüstfehér. A kabaktermés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, körülbelül öt cm vastag, a magja fehér vagy szürke. A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri.


Miért jó?

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.


Hozzávalók: 50 dkg megpucolt kockára vágott sütőtök,1 fej vöröshagyma karikéra vágva,1 ek kókusz zsír, 2 dl tej,1,2 liter húsleves alaplé vagy víz ,zöldségalaplé,só,bors,frissen reszelt szerecsendió,chili,pirított tökmag,kölesgolyó(Biopont Lola csemege)


Az olajon megfuttatom a hagymát és a kockára vágott tököt.Felöntöm a levessel és hozzáteszem a fűszereket.Mikor megpuhult botmixerrel pürésítem és hozzáöntöm a tejet majd kiforralom.Ha szükséges még ízesítem a fűszerekkel.Kellően csípősen szeretjük...
A tökmagot száraz teflon serpenyőben megpirítom és a forró,krémes levessel tálalom.


1 megjegyzés:

  1. Igazán remekül hangzik, tuti kipróbálom! Szeretem a sütőtököt, de levest még nem próbáltam belőle...

    VálaszTörlés