2012. szeptember 16., vasárnap

Marcipános-fahéjas szilva galette

 
 
 
Csodaszép Szilvát vettem pénteken Nóriéknál.
Egyik kedvenc őszi gyümölcsöm.Jómagam a keményebbeket szeretem de a férjem a teljesen puha,belül már sárga szilvát fogyasztja előszeretettel.
Egyszerű sütit szerettem volna készíteni mert elég szaladgálós napom volt és kevés időm volt a sütkérezésre.
A galette-re esett a választásom melyet több alkalommal is kinéztem magamnak.
 
Nagyon finom sütemény lett belőle.

A galettről néhány szóban:

"A galette tulajdonképpen összefoglaló név. Azt jelzi, hogy egy lapos, vékony kerek (néha négyszög alakúra formázzák) ételről van szó, egyfajta palacsintakinézetű valamiről. Tésztája készülhet búzaliszttel, de Franciaországban jellemző a hadinaliszt is, elsősorban a normandiai régiókban és Bretagne-ban. Ezekben a régiókban a galette szó kifejezetten hajdina-palacsintát takar. Lényege hogy a nyers, vékonyra kinyújtott tészta közepére halmozzuk a tölteléket, a szélén körben hagyunk legalább 3 cm-es üres tésztarészt, amit aztán a töltés után ráhajtunk a töltelékre. Hajthatjuk kereken is, de úgy is hogy csak négyszer csinálunk hajtást, így kapunk négyzet alakú galette-t. Mérete lehet egészen nagytányér méretű is, de egészen kicsi is. Sőt: kerülhet a töltelékkel töltött tésztalapra egy másik, ugyanakkora tésztalap is, amit meg is díszíthetünk."
 
Hozzávalók:
 
Hozzávalók:15 dkg liszt, 7 dkg vaj, 1 evőkanál eritrit, 1 csipet só, 8-9 evőkanál víz, 2 evőkanál eritrit vagy nyírfacukor a szilvához, ,3 ek pirított dió 1 tojás sárgája a kenéshez,fahéj,10 nagy szem szilva negyedelve,2 ek cukormentes lekvár(szilva mondjuk)
opcionális:dw cukormentes marcipán

A lisztet,vajat,1 ek cukrot,csipet sót,vizet összegyúrjuk.
A szilvát kimagozzuk és negyedekbe vágjuk.Összekeverjük a cukorral,fahéjjal.
A tésztát egy kerek lappá nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Megkenjük a lekvárral úgy,hogy a szélén 5 centis kört hagyjunk szabadon..Ráhalmozzuk a gyümölcsöt,megszórjuk dióval és felhajtjuk a szélét.
Megkenjük tojás sárgájával.A marcipánt kis kockákban rászórhatjuk.
180-200 fokon 25 -30 percet sütjük.
Kínálhatunk mellé vanília fagylaltot,tejszínhabot vagy vanília mártást is.
Nekem az már nem fért bele sem az időbe sem a kalóriába....



 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése