2012. szeptember 23., vasárnap

Joghurtos karfiolsaláta
Sok más zöldség mellett egy csodaszép fehér karfiol landolt pénteken a kosaramba.Azt hiszem ez a hétvége nálunk a brokkoli-karfiol-sütőtök hármasra épült.Van ilyen....
Került a karfiolból tegnap a húslevesbe,készült belőle karfiolpüré,néhány rózsát eltettem és még elkészítettem ez a könnyű joghurtos karfiolsalátát is.
Belekerült egy kevés brokkoli szár is karikára vágva.Nagyon szeretem....

Karfiol iskola:

"A karfiol a Közel-Keletről származik, s ismerték, szerették már a görögök és a rómaiak is. Hosszú ideig feledésbe merült, majd a XVI. században jelent meg újra a genovai tengerészeknek köszönhetően, akik keletről hozták – mint újdonságot! A következő évszázadban Olivier de Serres, a nagy mezőgazda a nehezen termelhető növények között említi. La Quintinie, a Napkirály kertésze a magokat Ciprusról hozatta, hogy karfiolt termeszthessen. Franciaországban csak a XVII. század végén sikerült magot termeszteni. XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezik el a király egyik kegyencnőjéről "à la du Barry"-nak a karfiolos ételeket. A zöldségfélét abban az időben már egyre többen termesztik, és nagyon népszerű. 
A karfiol rózsája legyen szép fehér, szabályos és finom felületű, kemény. A frissesség jele a fejet körbevevő levelek frissessége is.
A hűtőszekrény zöldséges rekeszében a karfiol 2-3 napig tárolható. Mossuk meg, bontsuk kis rózsákra, és tegyük légmentesen záródó dobozba, így tovább eláll. Ez a virágzöldség könnyen fagyasztható, és így hat hónapig áll el. Fagyasztás előtt blansírozzuk (mártsuk 3 percig forró sós vízbe) a karfiolrózsákat, alaposan csepegtessük le!
A karfiol rózsái megfőnek 10-15 perc alatt bő, mérsékelten sós, lobogó vízben. Ha gőzöljük, számítsunk 5-10 perc főzési időt. A karfiol-krémleves készítéséhez öntsük le a főzővizet a megfőzött karfiolról, és víz nélkül főzzük újra, amíg vörössé válik. Ezután adjunk vissza hozzá egy keveset a főzővízből. Ha a fejet egyben akarjuk egyenletesen megfőzni, vágjuk be a torzsáját kereszt alakban.
A jó emészthetőség eléréséhez A többi káposztaféléhez hasonlóan a karfiol is tartalmaz kénvegyületeket, ezért főzés során kibocsát fenolt és kénhidrogént. Az érzékeny fogyasztóknál ezek a vegyi anyagok felfúvódást okozhatnak. Hogy könnyen emészthessük, blansírozzuk lobogó vízbe mártva néhány percig. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az illékonyabb kénvegyületek egy része eltávozzon. Ezután új főzővízben vagy gőzben főzzük tovább. Mivel a kénhidrogén a főzés során keletkezik, azt tanácsoljuk, hogy az ne tartson túl sokáig: így korlátozható a zöldségben keletkező, rosszul tolerált kénes vegyületek képződése, és a karfiol könnyebben emészthető. A karfiol színe A karfiol virág színe fehér, kis bézs árnyalattal. Sok más virághoz hasonlóan azonban ez a növény is tartalmaz pigment-előanyagokat, nevezetesen anthociánt (lila, bíbor és kék pigmentek). Fűtés vagy fény hatására megtörténhet, hogy váratlan elszíneződés jelenik meg a karfiolon. Így lúgos közegben (pl. meszes vízben), a flavonok megsárgulhatnak. Ha ezt szeretnénk elkerülni, elég a főzővízbe egy kis savas hatású citromlevet tenni, így a karfiol fehér marad. A karfiol rostjai és a benne lévő C-vitamin rákmegelőző tulajdonsággal bíró anyagok, tehát a növényt daganat-megelőző céllal hasznos beillesztenünk táplálkozásunkba.
A karfiol mérsékelt energiatartalmú zöldségnövény, amely változatos ásványi anyag-, és vitamintartalommal rendelkezik. A karfiolban sok C-vitamin található: egy 20 dekás adag főtt karfiollal a napi C-vitamin-szükséglet nagy részét fedezhetjük. A hatékony bélműködéshez fontos rostokat is tartalmaz. Emészthetőségét - amely a legjobb a káposztafélék között - növelhetjük, ha odafigyelünk a blansírozásra és csökkentjük a főzési időt, ígymegőrizhetjük gasztronómiai értékeit és tápanyagait is."50 dkg karfiol rózsát sós vízben roppanósra főztem.A brokkoli szárakat karikára vágtam és hozzátettem a
karfiolhoz.Mikor megfőttek akkor leszűrtem.2.5 dl joghurtot elkevertem 1 teáskanál magos mustárral,római köménnyel,szerecsendióval,sóval,borssal és 1/2 csokor aprított petrezselyemmel,fél kis kockákra vágott kaliforniai paprikával és a brokkolival,karfiollal.Rózsaborssal megszórva tálaltam.Brokkoli krokettel fogyasztottuk.

1 megjegyzés: