Sok más zöldség mellett egy csodaszép fehér karfiol landolt pénteken a kosaramba.Azt hiszem ez a hétvége nálunk a brokkoli-karfiol-sütőtök hármasra épült.Van ilyen....
Került a karfiolból tegnap a húslevesbe,készült belőle karfiolpüré,néhány rózsát eltettem és még elkészítettem ez a könnyű joghurtos karfiolsalátát is.
Belekerült egy kevés brokkoli szár is karikára vágva.Nagyon szeretem....
Karfiol iskola:
"A karfiol a Közel-Keletről származik, s ismerték, szerették már a
görögök és a rómaiak is. Hosszú ideig feledésbe merült, majd a XVI.
században jelent meg újra a genovai tengerészeknek köszönhetően, akik
keletről hozták – mint újdonságot!
A következő évszázadban Olivier de Serres, a nagy mezőgazda a nehezen
termelhető növények között említi. La Quintinie, a Napkirály kertésze a
magokat Ciprusról hozatta, hogy karfiolt termeszthessen.
Franciaországban csak a XVII. század végén sikerült magot termeszteni.
XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezik el a
király egyik kegyencnőjéről "à la du Barry"-nak a karfiolos ételeket. A
zöldségfélét abban az időben már egyre többen termesztik, és nagyon
népszerű.
A karfiol rózsája legyen szép fehér, szabályos és finom felületű,
kemény. A frissesség jele a fejet körbevevő levelek frissessége is.
A hűtőszekrény zöldséges rekeszében a karfiol 2-3 napig tárolható.
Mossuk meg, bontsuk kis rózsákra, és tegyük légmentesen záródó dobozba,
így tovább eláll. Ez a virágzöldség könnyen fagyasztható, és így hat
hónapig áll el. Fagyasztás előtt blansírozzuk (mártsuk 3 percig forró
sós vízbe) a karfiolrózsákat, alaposan csepegtessük le!
A karfiol rózsái megfőnek 10-15 perc alatt bő, mérsékelten sós,
lobogó vízben. Ha gőzöljük, számítsunk 5-10 perc főzési időt.
A karfiol-krémleves készítéséhez öntsük le a főzővizet a megfőzött
karfiolról, és víz nélkül főzzük újra, amíg vörössé válik. Ezután adjunk
vissza hozzá egy keveset a főzővízből. Ha a fejet egyben akarjuk
egyenletesen megfőzni, vágjuk be a torzsáját kereszt alakban.
A jó emészthetőség eléréséhez
A többi káposztaféléhez hasonlóan a karfiol is tartalmaz
kénvegyületeket, ezért főzés során kibocsát fenolt és kénhidrogént. Az
érzékeny fogyasztóknál ezek a vegyi anyagok felfúvódást okozhatnak. Hogy
könnyen emészthessük, blansírozzuk lobogó vízbe mártva néhány percig.
Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az illékonyabb kénvegyületek egy
része eltávozzon.
Ezután új főzővízben vagy gőzben főzzük tovább. Mivel a kénhidrogén a
főzés során keletkezik, azt tanácsoljuk, hogy az ne tartson túl sokáig:
így korlátozható a zöldségben keletkező, rosszul tolerált kénes
vegyületek képződése, és a karfiol könnyebben emészthető.
A karfiol színe
A karfiol virág színe fehér, kis bézs árnyalattal. Sok más virághoz
hasonlóan azonban ez a növény is tartalmaz pigment-előanyagokat,
nevezetesen anthociánt (lila, bíbor és kék pigmentek). Fűtés vagy fény
hatására megtörténhet, hogy váratlan elszíneződés jelenik meg a
karfiolon. Így lúgos közegben (pl. meszes vízben), a flavonok
megsárgulhatnak.
Ha ezt szeretnénk elkerülni, elég a főzővízbe egy kis savas hatású
citromlevet tenni, így a karfiol fehér marad.
A karfiol rostjai és a benne lévő C-vitamin rákmegelőző tulajdonsággal
bíró anyagok, tehát a növényt daganat-megelőző céllal hasznos
beillesztenünk táplálkozásunkba.
A karfiol mérsékelt energiatartalmú zöldségnövény, amely változatos
ásványi anyag-, és vitamintartalommal rendelkezik.
A karfiolban sok C-vitamin található: egy 20 dekás adag főtt karfiollal a
napi C-vitamin-szükséglet nagy részét fedezhetjük.
A hatékony bélműködéshez fontos rostokat is tartalmaz. Emészthetőségét -
amely a legjobb a káposztafélék között - növelhetjük, ha odafigyelünk a
blansírozásra és csökkentjük a főzési időt, ígymegőrizhetjük
gasztronómiai értékeit és tápanyagait is."
50 dkg karfiol rózsát sós vízben roppanósra főztem.A brokkoli szárakat karikára vágtam és hozzátettem a
karfiolhoz.Mikor megfőttek akkor leszűrtem.2.5 dl joghurtot elkevertem 1 teáskanál magos mustárral,római köménnyel,szerecsendióval,sóval,borssal és 1/2 csokor aprított petrezselyemmel,fél kis kockákra vágott kaliforniai paprikával és a brokkolival,karfiollal.Rózsaborssal megszórva tálaltam.Brokkoli krokettel fogyasztottuk.
Guszta nagyon finom lehetett! Egészségetekre!
VálaszTörlés