2012. szeptember 2., vasárnap

Házi egrespürés-rozmaringos panna cotta ,Le az E-kel!!!!



Tegnap ismét elámultam,hogy "egészséges"termékeket forgalmazó és mindenhol önmagát  hirdető emberek milyen anyagokkal teszik tele a desszertjüket.

Kíváncsi lennék rájöttök-e minek az összetevőit sorolom:

"Ivóvíz, cukrozatlan növényi zsír alapú cukrászati készítmény, élelmi rost, frukto-oligoszacharid,, szorbit szirup, emulgálószerek, zsírsavak mono és digliceridjeinek tejsav észtere, szójalecitin, tejfehérje, celluloz, nátrium-karboxi-metil-celluloz, kálium foszfát, nátrium-citrát, étkezész só, aromák, színezékek, béta karotin, sovány tejpor, búzakeményítő, kókuszreszelék 4%, zsírszegény kakaópor, étkezési zselatin, kálium szorbát, édesítőszer ( szukralóz, aromák)"

Hát elmondom,hogy ez a "legnagyobb"egészség gurunk kókuszos -csokis desszertje.
Mikor ezt elolvastam majdnem lefordultam a székről...Döbbenet....

Egyszerűen nem tudom megérteni miért van erre szükség.
El fogom itthon készíteni házilag hamarosan minden képp mert kíváncsi vagyok rá.Nyilván nem lesz olyan mint a bolti....hozzáteszem jómagam nem vásároltam,de egy barátnőm igen és a második kanál után a kukáva vágta annyira borzasztó íze volt.Émelyítő,édesítős utóíz stb.
Sajnálom tényleg,hogy ilyen ételekkel tömik az embereket.

Dizájnmenza Bea dobozos játékot  hirdetett melynek jelmondata  Le az E-kel!!!!

Mikor ezt a kókuszdesszertes esetet olvastam már elkészítettem egy panna cottát egressel és rozmaringgal minden féle adalékanyag nélkül.Ezt a desszertet is láttam már több ízben epres,karamellás ,készen,a hűtőpultban.Semmi pénzért nem venném meg.Azt gondolom egyszerűbb mint egy pudingot elkészíteni.tulajdonképpen egyfajta tejszínpudingnak is nevezhetjük.Mennyi de mennyi fajta kész puding kapható szintén tele mindenféle E betűvel és egyéb nyalánksággal.Tudom vannak jótékony E-k is....
Viszont fontos,hogy nagyon ügyeljünk a zselatin mennyiségére mert különben egy gumi cotta lesz belőle.Annál borzasztóbb nincs is talán.
És könyörgöm ne használjatok Hulalát mert az is borzasztó.
 

Az én receptem a következő:

Panna cotta:

Hozzávalók:3,5 dl tejszín,1,5 dl tej,1,5 ek zselatin(nálam növényi),3 ek nyírfacukor zéró,1 rúd vanília kikapart magjai

A zselatinon kívül mindent felteszek melegedni egy edényben.A zselatint habverővel belekeverem és épp csak egyet forralok rajta.Ha esetleg csomós akkor át lehet szűrni.
Poharakba adagolom és beteszem a hűtőbe.

Egrespüré:

Hozzávalók:30 dkg fagyasztott egres(sajnos frisset nem lehet már kapni),3 ek édesítő(ha édesebben szeretitek akkor több),2 ek frissen facsart  citromlé,1 ág rozmaring levelei apróra vágva,

Mindent összefőzők és pürésítem.Mikor a panna cotta megkötött akkor rákanalazom a gyümölcspürét és hidegen fogyasztjuk.Megszórhatjuk pirított dióval,mogyoróval,mandulával is.

Nem is hiszitek milyen harmonikus íze van a rozmaringgal a gyümölcsnek.Már aki nem próbálta még.Nem én fedeztem fel a spanyolt azt hiszem.Ugyan nem olvastam sehol,magam találtam ki mikor kinéztem az ablakon az óriás rozmaring bokorra.






 


2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy növényi zselatint használsz, kár lenne az állati csont ebbe a finomságba. :)

    VálaszTörlés