2012. július 14., szombat

Répakence



A sárgarépa rengeteg finom ételünk alapeleme.Gondoljunk csak a finom levesekre,vadasra,de a répatorta is ide tartozik ami mennyei süti...
Nagyon szeretem a répát minden féle ételben.Gyerekkoromban emlékszem egyszer sárgarépa főzelék volt.Na akkor nem ízlett.Azóta már itthon készítettem nyilván egész másképp és nagyon finom volt.Hamarosan újra elkészítem és hozom a recit,képet is.
Most fogadjátok szeretettel ezt az egyszerű reggelire,vacsira való kencét.Pillanatok alatt elkészül.Reggel is összedobható,hogy mire este fáradtan hazaérünk a család falatozhasson egy finom tea,kakaó,tej vagy bármilyen itóka mellé.Kis kifli karikákra kenve szerintem remek vendégváró előétel is.



"A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) nagyon fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. Elsősorban levesek ízesítésére, hidegkonyhai, konzervipari készítmények, de bébiételek is készíthetők belőle. A nálunk termesztett fajták 8 mg karotint (az A-vitamin elővitaminja), valamint B1-, B2-, B6-, C-, és K-vitamint, de kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, almasav, citromsav, folsavat is tartalmaznak.
A növény Közép-Ázsiából származik, onnan terjedt el nyugatra, és a spanyolok jóvoltából jutott el az isz. I. század táján Európa asztalaira. Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény és vad ízű gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni. A XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, a sárga és a lila színű sárgarépát ismerték. A ma természetesnek számító narancssárga változatát holland kertészek nemesítették a királyi család tiszteletére. Nálunk a XV. századtól kezdve termesztik."

Felhasználása:
Nyersen fogyasztva főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. A rövid tenyészidejű fajták friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták vermelve, homokba rakva jól tárolhatók. Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, de nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője vagy díszítője is lehet, egyben a nyulak kedvenc eledele.

Elkészítés:
2 db nagyobb répát megpucolunk.10 cm-es póréhagymát  és a répát durvára reszeljük.1 ek kókuszolajon 4-5 percig pároljuk.Ropogós marad még ennyi idő alatt.
Sózzuk,borsozzuk,csipet frissen reszelt szerecsendió,1 csokor friss aprított petrezselyem és 2 gerezd átnyomott fokhagyma kerül hozzá.
3 ek joghurt vagy tejföl és 3 ek majonéz hozzáadásával simára keverjük.Pirított napraforgóval megszórjuk.




Tipp:
-majonéz helyett kerülhet bele krémsajt is.

1 megjegyzés:

  1. Hűűűű!Ez nagyon finom lehet!!!!Köszönöm,elkészítem holnap!

    VálaszTörlés