2012. június 2., szombat

Bulgursaláta








Ígértem egy  csoportba,hogy készítek bulgurral salit. Ma megtörtént,ez volt az ebédünk zöldséges zabpelyhes húsnyársakkal.Sokan nem ismerik a bulgurt illetve nem tudják hova tenni és azt,hogy mihez lehet használni.Tulajdonképpen mindenhez amihez mondjuk rizst vagy tarhonyát ennénk.
Egy kis történelem:


A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet.A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.
Van barna bulgur is :Másfajta búzából készítik, a nálunk kevéssé ismert bezostye típusból, ami egészen sötétbarna színű, ez adja a termék sötétebb tónusát. Íze sem egyezik meg a már ismert és közkedvelt sárga színű változatéval. Talán még finomabb is annál, csak egészen más karakterű.
A bulgur lényegesen egészségesebb és gyorsabban elkészül, mint a rizs. Különösen magas az E-vitamin tartalma. 100 gramm nyers bulgur a következőket tartalmazza:

  • energiatartalom: 360 kCal (1500 kJ)
  • fehérje: 12,5 g
  • élelmi rost: 8 g
  • szénhidrát: 69 g
  • zsír: 1,75 g





Hozzávalók:

1 csésze bulgur vegyesen barna és sárga
10 dkg kígyóuborka
1 zöldpaprika
2 szál újhagyma
1 csokor petrezselyem
1 kis csokor menta
10 db koktélparadicsom
bors
2 ek olívaolaj
1 citrom leve



A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben, 1-2 csipet sóval  10 percre felteszem főni majd elzárom lefedem és 5 percig hagyom duzzadni. Közben a zöldségeket feldarabolom apró kockákra és apróra vágom a  a petrezselymet és mentát is .Ha a bulguron maradt víz leszűröm és   a zöldségeket és fűszereket  hozzákeverem, sózom, borsozom és jöhet  a citrom frissen facsart leve,2 ek olívaolaj és 1 szeletnyi feta kockákra vágva valamint a negyedelt koktélparadicsomok.. 1 órát állni hagyom mert így ugyanis jól összeérnek az ízek.  Natúr sütött, grillezett húsok, zöldségek  mellé is kiváló köret!


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése