2012. május 4., péntek

Food Revolution Day itthon

Ez pontosan az amit én képviselek.Nekem találták ki:-)Na jó és sok más hozzám hasonló embernek.
No fehérliszt,no cukor,no adalékanyagok,friss és finom hozzávalók,lehetőleg hazai termékek,egészséges életmód.
Azt gondolom az egészség a legfontosabb és ez a mozgalom szuper dolgokra készül.

Magyarországon is élelmiszerforradalom-nap! Május 19!


A Food Revolution Day mozgalmat a Jamie Oliver Foundation hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja az emberek és iskolák figyelmét arra, hogy a feldolgozott, cukros ételek mennyire károsak (elhízást, cukorbetegséget, depressziót okoznak s ez mekkora problémát jelent ma a társadalmakban). Arra szeretnének biztatni mindenkit, hogy mesterséges gyorskaják és finomított élelmiszerek helyett válasszák inkább a sokkal egészségesebb és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket, élelmiszereket.
Ezzel kapcsolatosan egy petíciót indítottak útnak, amit jelenleg közel 800.000 ember írt alá a világ minden tájáról.

Jelenleg 24 országban, 156 városban 77 nagyobb rendezvény és 155 vacsoraparti kerül megrendezésre a május 19-i Food Revolution Napon.

A vacsorapatrik a családnak és a baráti köröknek szóló programok, amelyeken csak feldolgozatlan, lehetőleg helyi alapanyagokból készülhetnek az ételek - míg a rendezvények nagyobb, dietetikusok, orvosok, éttermek, iskolák és sportközpontok által szervezett ingyenes, ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő programok.

Erről a mozgalomról néhány hete értesült az interneten keresztül Povodör Judit, akit lenyűgözött az az összefogás és adni akarás, ami ezt az egész megmozdulást áthatja, s mivel már többször vett részt önkéntes munkákban, most is örömmel jelentkezett a hivatalos amerikai oldalon egy motivációs levél kíséretében, hogy szívesen lenne a budapesti Food Revolution Nagykövet.

Csodával határos módon Judit volt az egyetlen magyar jelentkező, így a gratulációk mellett azt a tanácsot kapta Jamie Oliver kampányának vezetőjétől, hogy önkéntes csapat hiányában ne vállalja magára ezt a nagy feladatot, rendezzen inkább egy Food Revolution Vacsorát a barátai számára. Ezért napokig gondolkodott azon, hogy elvállalja-e ezt a feladatot, de aztán úgy döntött, nincs mit veszíteni - s mivel teljesen azonosulni tudott a mozgalom céljaival, mindenképpen ki szerette volna próbálni magát.

Bár hivatásszerűen nem foglalkozik a gasztronómiával, de nagyon szeret főzni és az adalékanyagoktól mentes, természetes élelmiszerek híve. Ismerősei biztatására egy blogot is indított - ÖkoHybrid néven -, hogy megossza és inspirálja őket, továbbadva a Béky László természetgyógyásztól tanultakat.

Így hát Judit nagy lelkesedéssel és eltökéltséggel vetette bele magát a budapesti programok szervezésébe és már hetek óta szinte minden idejét ennek szentelve igyekszik hírt vinni az ismerőseinek, az éttermeknek és gasztrobloggereknek, hogy ők is csatlakozzanak ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez. Első pozitív élménye a Felelős Gasztrohős kis csapatával való megbeszélésen érte, akiket megkeresve azt tapasztalta, hogy támogatókra és lelkes önkéntesekre talált -s akik egy meglepetés programmal fogják majd várni az érdeklődőket május 19-én, a Hősök terén.

Azóta ez a pozitív élménye egyre nő, a kezdeti bizonytalanságok teljesen megszűntek, s a két hete indított projekt lassan beérik.

A mai állapotok szerint május 19-én a Food Revolution Napot Budapesten 10 program keretei között fogjuk megünnepelni :

1. „Food Revolution a Konyhádban” a legelső programok egyike volt. Mivel három hete még nem volt olyan önkéntes, aki a helyet biztosítani tudta volna, ezért Judit gyorsan megoldotta a problémát: minden csatlakozó otthon készíti el a Food Revolution Vacsorát a családjának, így természetesen ehhez a programhoz az ország minden részéről csatlakozhatnak.
A szabály: csak feldolgozatlan, lehetőleg helyi termékekből készülhet az étel. Vagyis a finomított fehér liszt, mesterséges margarinok (vaj rendben van), finomított fehér cukor bizony tiltólistán vannak. A Facebookon keresztül lehet csatlakozni - Judit álma, hogy legyen 1000 ember Magyarországon, akik Food Revolution Menüt készítenek aznap - már 162-en csatlakoztak! :) Ehhez várja Judit olyan gasztrobloggerek jelentkezését, akik szívesen készítenének egy minta FRD Menüt!
 
2. A Goodness Medical Fitness- és Wellness Stúdióban  Food Revolution Day nyílt nap lesz, ahol az odalátogatók egész nap ingyenesen látogathatják a jógaórákat, vehetnek részt dietetikai tanácsadáson, és próbálhatják ki az új X-Body speedtraining gépet is. Ezen kívül ételkóstoló és a fenntartható gazdaságról szóló előadás várja majd az érdeklődőket, amit az  Élő Tisza Egyesület egyik elnökségi tagja, Dr Kelemen Béla tart majd. Akik pedig a jógaórák között fel szeretnének frissülni egy kicsit, a Somerset Teahouse  felajánlásával különleges zöld és fehér teákat kóstolhatnak majd egész nap.

3. Napos Oldal Vegetáriánus Étterem: önkéntesek fognak gyerekekkel szárított gyümölcsökből és magvakból  kókuszgolyókat készíteni, valamint az étterem séfje, Tóth László egy izgalmas workshop keretében készít majd el 3 egyszerű Food Revolution Ételt. Akik pedig kedvet éreznek egy kis főzéshez, elkészíthetik saját „Napraforgókrémjüket” amihez az alapanyagokat és a fűszereket az étterem biztosítja - ezen kívül délután 1-től a környezettudatos ételkészítésről lesz kerekasztal-beszélgetés.

4. A Nyersétel Akadémia két programmal is csatlakozott a rendezvénysorozathoz: május 5-én, szombaton, tanácsadással egybekötött nyílt napot tartanak a budapesti központjukban, valamint május 19-én a 4. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskolában egy családi nap keretében tartanak felvilágosító előadásokat. A Szűcs Sándor Általános Iskola igazgatósága nagy örömmel fogadta a Food Revolution Day koncepcióját – példaértékű a többi iskola előtt, hogy ők minden éven rendeznek családi napot, aminek keretében egész napos, az egészséges táplálkozásra és sportra nevelő programok várják a gyerekeket.


5. A Mannatural Ételbár kóstolóval egybekötött tortakészítő workshopot szervez - a nyers étkezés pozitív hatásairól szóló előadással egybekötve.

6. Somerset Teahouse ingyenes kóstoltatással és a teák fajtáiról és azok egészségügyi hatásairól szóló előadással várja majd az érdeklődőket.

7. Az Életkonyha pedig egy gourmet ebédet szervez Noszvajon, s a Food Revolution Day keretében ingyenes előadással kedveskedik majd a résztvevőknek az ehető, vadon termő növényekről, valamint a nyers étkezés szervezetre gyakorolt hatásairól.

8. A Fruccola étterem(Kristóf tér 3.),pedig Food Revolution Utcabállal várja majd az érdeklődő gyerekeket és azok szüleit, akik animátorok vezette programok keretében ismerhetik meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. Egy kis programajánló: csukott szemmel való zöldség- és gyümölcskóstolás, gyümölcssaláta készítés, házi gyümölcsjoghurt készítés, kitűző és Fruccola-naptár készítés, vetélkedők és még sok egyéb.

9. Valamint lesz egy nagyobb rendezvény a MoM Rendezvényközpont Nagyszínpadán egy időben  11:30-tól délután 4-ig, aminek főszervezője Hadarik Rita gasztroblogger. Itt főzőbemutatók, érdekes előadások, dietetikai tanácsadás, gyerekprogramok és vetélkedők várják majd az érdeklődőket.

10. A napot pedig a Hősök Terén megrendezésre kerülő Food Revolution Day flash mobbal zárnánk, aminek részleteiről és szervezéséről A Felelős Gasztrohősök lelkes csapata gondoskodik majd.

Minden program megtalálható lesz majd térképpel együtt a Food Revolution Hungary Facebook oldalán.
Csatlakozzatok a mozgalomhoz, lájkoljátok az oldalt és az események között nézzétek meg a programokat, néhányra már most lehet jelentkezni!
GYERTEK CSATLAKOZZATOK HOZZÁNK!Köszönöm.Judit!

2 megjegyzés:

  1. Nemes cél az emberek egészséges táplálkozására felhívni a figyelmet! Nagyon jó hasznos és érdekes programok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó törekvés, igazán fontos küldetés! Én is egyre inkább ezen elvek főzök és nagyon örülök, hogy ilyen sok embert sikerült mozgósítani!!!

    VálaszTörlés