2012. április 18., szerda

Xukor ! Az egészséges édesítő!


Ki ne szeretne büntetlenül édességet fogyasztani, s ezzel egy időben egészségesen táplálkozni? Továbbgondolva, akár még egészség-megőrzést is végezni? Cukor, ami egészséges? Mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk: Igen!

PorXukor

A Porxukor cukor helyett 100%-ban növényi eredetű xilitet tartalmaz, aminek a glikémiás indexe mindössze 7. Nem vált ki inzulinreakciót, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A fogyókúrázóknak, candidásoknak és az egészséges táplálkozás híveinek is ajánljuk, mert késlelteti az éhségérzetet, ezáltal étvágycsökkentő hatású. A porcukorral összehasonlítva a Porxukor 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz.
Miért pont a Porxukor legyen a polcunkon a többi porcukorhoz hasonló állagú xilittermék helyett?
- mert fából készül, így a kukoricacsutkából vagy -szárból kivont xilittel ellentétben nem áll fenn a lehetőség, hogy génkezelt terméket fogyasztunk
- mert az Európai Unióban készül (Finnországban), így EU-s szabvány szerint ellenőrzött tisztaságú élelmiszert vásárolhatunk
- mert a http://www.biobolt.e-tar.hu oldalon lényegesen olcsóbban hozzájuthatunk, mint bárhol máshol.

Xukor Zéró (eritritol)

A Xukor termékcsalád legfigyelemreméltóbb tagja az eritritolt tartalmazó Xukor Zéró. A glikémiás indexe 0, tehát cukorbetegek, candidások és fogyókúrázók egyaránt fogyaszthatják. A másik kiemelkedő tulajdonsága amellett, hogy nem vált ki inzulinreakciót, hogy nagy mennyiségben sem okoz emésztési problémákat, amivel egyedülálló az összes cukoralkohol között. A cukoralkohol se nem cukor, se nem alkohol, egy növényekben található, lassan felszívódó szénhidrát, ami csökkenti az éhségérzet kialakulását. 100 gramm termékben mindössze 20 kcal kalória található, így bármilyen diétába, fogyókúrába beilleszthető. Sok édesítőszerrel ellentétben nincs mellékíze. 100%-ban növényi eredetű, kizárólag az Európai Unióból, Franciaországból származik, EU-s szabvány szerint ellenorzött.
Bár az egészséges életmódhoz kapcsolódó termékeket általában a magas árfekvésű árucikkek közé sorolhatjuk, a Xukor Zéró kedvező áron megvásárolható a http://www.biobolt.e-tar.hu webboltban.

Xilit, angolul Xylitol, nyírfacukor néven is forgalmazzák

Először nyírfák nedvéből vonták ki francia és német tudósok, majd népszerűsítették Európában olyan természetes édesítőszerként, melyet várandósak, gyermekek és cukorbetegek is fogyaszthatnak.
* 100%-ban természetes édesítőszer
* Génmanipuláció-mentes
* Glikémiás indexe csupán 7, mely lassú, elnyújtott felszívódást eredményez
* 40%-kal kevesebb kalóriát, 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a finomított cukor (240 kcal/100 g)
* A baktériumok nem bontják
* Késlelteti az éhségérzetet
* Kizárólag fa alapanyagból, hidrolízis útján készül
* Európai (Finnország) termelésből és gyártásból készült kristályosított cukor
* 1:1 arányban kiváltható a hagyományos cukor

Kiknek javasoljuk a használatát?

* Egészségesen táplálkozóknak
* Fogyókúrázóknak, diétázóknak
* Cukorbetegeknek
* Paleolit étrendet követőknek

Mire használhatjuk?

* Sütni, főzni
* Befőzni, eltenni
* Hideg-meleg italokat édesíteni
* Fogszuvasodás ellen
* Egészségmegőrzésre
Felhasználási lehetőségei nagyjából megegyeznek a hagyományos kristályosított cukrokkal. Befőzéshez, sütéshez, főzéshez, hideg-meleg italokhoz (teához, kávéhoz) kiválóan alkalmazható. 1:1 arányban válthatjuk ki hagyományos cukrunkat, így édesség érzetben és térfogatban is ugyanazt az eredményt érhetjük el, és mindezt mellékíz nélkül.
Előnyei közé tartozik azon tulajdonsága is, mely szerint a baktériumok nem tudják bontani, így nagyban elősegítheti száj-higiéniánkat; bár ugyanezen okból, nem tudjuk alkalmazni kelt tészták készítéséhez.
Hidrolízissel, vegyszerek nélkül előállított, növényi alapú ugyanúgy, mint a stevia, ellenben nem érezhető az édesítőket jellemző mellék-, vagy utóíz. Tapasztalatom szerint egy kis "hűvösség" érezhető az édes íz mellett.
Jelenleg ez az egyetlen természetes édesítőszer, melyet minden forrás megbízhatónak, mennyiségi megkötések nélkül szabadon fogyaszthatónak tekint.

Miért a Xukrot válasszuk?

A cikk írásakor Magyarországon az egyetlen olyan xilit termék, mely fa alapanyagból és az Európai Unióban készül (Finnország). Ezzel garantálva a minőséget. A megfelelő szakhatósági engedélyekkel és GNO mentességi bizonyítvánnyal rendelkezik, és mindez verhetetlen áron! A piacon megtalálható további xylitol termékek a gazdaságosság jegyében kukorica-alapanyagból készülnek és többnyire kínai, vagy jelöletlen származásúak.

Miért nem ezt használja mindenki?

Mert bár lassan 2 évszázada ismerjük, nálunk kevéssé ismert. És mivel kevesebb fogy belőle, mint a hagyományos cukrokból, ezért az ára jóval magasabb. De van egy jó hírünk, nálunk olcsón hozzájuthat.
Bár mennyiségi korlátot nem szabnak meg a felhasználás során, aki érzékeny az édesítőkre általában, kisebb adagokkal szoktassa hozzá magát.

Miből és hogyan készül?

Ellentétben sok édesítőszerrel, egyetlen alkotóeleme a xylitol, magyar nyelven xilit, vagy nyírfacukor (mindkét kifejezés egyben termékek neve is). Ha találkozunk a boltokban ezekkel a nevekkel, ne lepődjünk meg, mind ugyanazt a cukor-alkoholt tartalmazza, minimum 99,95 %-os tisztaságban.
A nyírfacukor (xilit, xylitol) öt szénatomos cukoralkohol, egy olyan természetes szénhidrát, amely számos növényben előfordul (például a gyümölcsökben). Sőt, az emberi anyagcsere folyamatok során is keletkezik.
A szerves kémia az 1890-es évek óta ismeri a nyírfacukrot. Német és francia kutatók voltak az elsők, akik több mint 100 évvel ezelőtt felfedezték. Kezdetben nátriumamalgám segítségével D-xilózból (természetes facukor) állították elő.
Elsőként népszerűsítették Európában biztonságos édesítőként, cukorbetegséggel küzdők számára, mivel nincs kiugró hatása az inzulinszintre. A fogászati jelentőségét az 1970-es évek elején kutatták Finnországban, Turku Universitynél, ahol jelentős fogászati előnyöket igazoltak. Jelenleg hidrolízissel állítják elő keményfából, illetve a kukorica különböző részeiből.

Élettani hatások

Alacsony glikémiás indexe (7) és alacsony szénhidrát tartalma ajánlottá teszi mind cukorbetegek, mind az egészséges táplálkozást folytatók számára. 40%-kal kevesebb kalóriát, 75%-kal kevesebb felszívódó szénhidrátot tartalmaz, mint a finomított cukor (240 kcal/100 g).
Mivel a fogszuvasodás esélyét csökkenti - a baktériumokkal szembeni ellenállóságának köszönhetően - előszeretettel használják fogkrémek alapanyagának is. A nemzetközi és hazai egészségügyi szervezetek véleménye alapján korlátlan mennyiségben fogyasztható, mellékhatása több évtizedes használati tapasztalat után sem ismert. Ellenben, mint minden cukoralkohollal, így a xilittel is mértékletesség szükséges. Az arra érzékenyeknél, az első fogyasztáskor bevitt 40g feletti mennyiség hasmenést okozhat.

Mire nem jó?

Mivel antibakteriális hatású, így az élesztogombák sem bírják a társaságát. Ezért le kell mondanunk a kelt tésztákhoz való használatáról.
A kutyáknak, mint bármely cukor, ez sem adható.
Mindezeket figyelembe véve elmondható, hogy ha cukor, akkor Xukor (xylitol) a legkézenfekvőbb választás.forrás: webcukraszda

4 megjegyzés:

 1. én azt hallottam, hogy kukoricából készítik (ezért is hirdetik, oly fennen, hogy "GMO mentes"

  VálaszTörlés
 2. Van amit kukoricából készítenek igen.
  Én használom és semmi bajom tőle.
  Emellett használom a DW porcukrát ami szukralóz és maltit valamint az eritriolt is ami 0 kalóriás és alacsony glikémiás indexű.

  VálaszTörlés
 3. A Xukor fa alapanyagú, a Xukor zéró(eritrit) pedig kukorica.

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm!
  Nyilván ennyi fa nem is lenne a világon:-)Zérót én nagyon szeretem és semmi mellékíze sincs.Érdemes kipróbálni!!!!!

  VálaszTörlés