2012. április 28., szombat

NY Sajttorta




Kolléganőm Viki az akivel gasztronómiáról szoktunk beszélgetni:-)
Múlthéten vendégeket fogadott és a menüjére végére egy  sajttorta adta a koronát.
Nagyon fincsi volt azt mondta.
Hát most már csak megerősíteni tudom:-)
Még soha nem csináltam.Pont úgy voltam vele mint a Panna cotta-val.Féltem sikerül-e.Jelentem sikerült.-)
A meggyet málnára és eperre cseréltem.





Recept :

- 135 g vaj
- 225 g szénhidrát csökkentett lisztből készült zabkeksz 
- 100 g meggylekvár
- 500 g Philadelphia vagy mascarpone krémsajt
- 150 g porcukor, nálam 10 dkg  NyírfacukoNyírfacukor és Xukor Zéró fele fele arányú keveréke
- 2 tojás
- 1 vanília rúd kikapart magjai
Hozzávalók a meggyszószhoz
- 250 g meggy (befőtt vagy fagyasztott is lehet)
- 5 dl meggylé
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- cukor
A sajttorta elkészítése
A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A vajat olvasszuk fel. A kekszet morzsoljuk szét. Ehhez a legegyszerűbb turmixgépet vagy darálót használni, de ha egyik sincs kéznél, csomagoljuk a kekszet konyharuhába és egy húsklopfolóval ütögessük addig, amíg megfelelően morzsás nem lesz a keksz. A kekszmorzsát és az olvasztott vajat keverjük jól össze, majd egy 18 cm átmérőjű tortaformának az aljába nyomogassuk bele a keveréket. A tortaformát tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet. Keverjük össze habverővel a sajtkrémet, a porcukrot, a tojásokat és a vaníliarúdból kikapart magokat.
A kekszalapot kenjük meg a meggylekvárral, majd öntsük rá a krémet. Vízfürdőben süssük a süteményt készre. A vízfürdőhöz egy magasabb peremű tepsibe tegyünk annyi forró vizet, hogy a tortaformának a kétharmadáig érjen. A tortaformát jó alaposan csomagoljuk be kívülről alufóliába, így megakadályozzuk, hogy a víz beszivárogjon. Helyezzük a formát a tepsibe, majd az egészet tegyük a sütőbe. A 150 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt elkészül a süti. Akkor jó, ha a közepe még kicsit mozog, amikor megrázzuk a formát. Ha a torta kihűlt, tegyük hűtőbe pár órára, hogy később szép szeleteket vághassunk belőle.
A meggyszósz elkészítése
A csapott evőkanál étkezési keményítőhöz keverjük hozzá a meggylevet, majd közepes lángon sűrítsük be. Az édesszájúak ízesíthetik némi cukorral is a keveréket. Ha megfelelő sűrűségű a szósz, adjuk hozzá a meggyet is. (Amennyiben fagyasztott meggyet használunk, hamarabb tegyük hozzá, hogy kiolvadhasson.)

Update: nálam csak úgy készült,hogy a felolvasztott málnát 1 ek folyékony édesítővel felfőztem és összepürésítettem krumplinyomóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése