2012. április 9., hétfő

Lekváros-diós kiflicskék

Az alapötlet innen volt de én másképp csináltam:-)Persze ezért az enyém nem rugelach de az enyém és kész:-)
 
 
"Az az édes töltött kifli évente kétszer kerül a zsidó vallásúak asztalára: egyszer hanuka (a makkabeus hősök emlékünnepe) táján, egyszer pedig a tu bisvát (a fák újéve) ünnepén. Eredeti receptje sokkal szerényebb volt, mint a manapság elterjedt, amerikanizálódott változata. Krémsajt helyett néhány kanál aludttejet, vagy tejfölt kevertek a liszthez, egy kis cukorral, és dióval töltötték meg. Szintén amerikai hatásra ma már nem csak lekváros és gyümölcsös, de csokoládés töltelékkel is készítik. Érdemes rászánni az időt! A sütemény egyetlen hibája, hogy gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészül a következő adag – viszont remekül fagyasztható, ezért előre is dolgozhatunk"
 
 
 
 
35 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg natur krémsajt
2 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás
5 dkg cukor vagy ennek megfelelő helyettesítő nálam
1 csipet
 
Tészta hozzávalóit összegyúrjuk és pihenni hagyjuk fél órát.
 
10 dkg dió
5 dkg cukor
6 ek baracklekvár
1 teáskanál fahéj 
1 tojás a kenéshez
 
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és durvára daráljuk.
A tésztát 2 részre osztjuk kör alakra nyújtjuk és megkenjük a lekvár felével,dió,cukor és fahéj keverékével megszórjuk. 8 részre vágjuk és kifli formára felcsavarjuk,tojással megkenjük.
Előmelegített sütőbe aranybarnára sütjük.
 
16 db lett.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése